Wypowiedź

Ostatnie wpisy

Zawirowania z zimowymi oponami do Citroena C3 1.1

M 2011-11-11 Odpowiedz Usuń

Witam wszystkich!

Szanowni Państwo, jestem kilkumiesięcznym kierowcą i dwumiesięcznym posiadaczem Citroena C3 1.1. Krótko mówiąc jestem laikiem w tematach motoryzacyjnych, a chciałabym wiedzieć, jak najwięcej :)

Proszę mi powiedzieć, jakie zimowe opony, i jakie felgi, powinnam zakupić (mam tu na myśli, firmy, bo kompletnie się na tym nie znam i najchętniej kupiłabym coś najtańszego...).

Aktualnie mam zimowe opony z ponad 9 letnim stażem (bieżnik jest w porządku, nie mają również "bąbli"), felgi są po czyszczeniu, po którym ponownie zardzewiały.

Dodam jeszcze, bo uważam wiąże się z pytaniem o zakup, że miałam ustawianą zbieżność (na letnich oponach). Po ustawieniu wszystko było ok, aż do momentu wymiany na zimowe opony. Samochód znowu mi ściąga, co prowadzi do braku komfortowej jazdy. Panowie w warsztacie nie zmieniali ustawień, jakich dokonali podczas zbieżności. Pobawili się z geometrią kół, co niewiele pomogło.

Rozumiem, że w takim wypadku jedynym rozwiązaniem tego problemu jest zmiana na nowe opony, co spowodowałoby brak znoszenia? Jeżeli tak, to czy wystarczyłoby oddać felgi do piaskowania, a dokupić tylko nowe opony?

Liczę na pomoc kogoś kto pomimo mojego stażu i płci ;)) potraktuje mnie poważnie i zechce udzielić odpowiedzi, która pomoże mi zorientować się w sytuacji, a być może miała podobne do moich doświadczenia.

Pozdrawiam:)

Zawirowania z zimowymi oponami do Citroena C3 1.1 - M 2011-11-11
Dlaczego oponeo