Witam
Co do rozmiaru felg czy opon, nie mam wątpliwości, gdyż rozmawiałem o tym z niejedną osobą i wiem, że taki zestaw jest spoko dla mojego auta.
W woli wyjaśnienia moje auto to FORD Focus, rocznik 99/00, silnik 1,6 benzyna (101KM), a wersja nadwozia sedan.
Koła natomiast to 16" felgi marki DBV i obecnie opony 205/55/R16 (bodajże 2 Pirelli i 2 Firestone).
Istniał mały mankament, otóż na większych dziurach, jadąc 5 osób z lekkim załadunkiem lub w 4 osoby z średnim załadunkiem bagażnika, lekko tylne prawe koło tarło mi o karoserie, bodajże o brzeg nadkola. Wynikało to zapewne z nierównego załadunku oraz z tego, iż opony były pewnie zbyt grube lub szerokie, albo i jedno i drugie.
Znajomi z wulkanizacji polecili mi jednak nadal szerokość 205, która z resztą jako jedyna przyszła im do głowy, gdy podałem rozmiar 16" I model auta.
I tutaj pojawiają się dwa pytania, jedno przyznam, że trochę retoryczne:
Czy warto i czy należałoby zmienić szerokość opony np. na 195 i czy to jest możliwe mając felgi 16"??
I drugie:
Czy opony FULDA Carat Exelero jest dobrą oponą jak na ten rozmiar?? Bo oceny użytkowników na wielu portalach ma bardzo wysokie, po około 4-5/6.
Styl jazdy najczęściej umiarkowany, niekiedy lekko szybki i agresywny.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
FULDA Carat Exelero w rozmiarze 205/50/R16, dobry wybór??
-
Kuban
2009-03-27