Wypowiedź

RSS dla Forum

Kategorie forum

Ostatnie wpisy

Re: Wpływ zbieżności kół przednich i tylnych na prowadzenie pojazdu

Mav 2011-09-07 Odpowiedz Usuń

@kidd_HCl

Tak jak wcześniej pisałem, rozpatrując rysunki statycznie uważam, że wszystko się zgadza.
Chyba nie podważysz kidd, że stojąc na parkingu z KIEROWNICĄ NA WPROST mogą tak koła się ustawić jak na wspomnianych rysunkach?
http://imageshack.us/f/690/dscf6855c.jpg/
Nie jestem diagnostą, ale z wydruku diagnostycznego tego passata wyraźnie wynika że zbieżność połówkowa pozycji "DIAGNOZA" jest różna od siebie i samochód stojąc z kierownicą na wprost przypominać będzie czwarty przykład przytoczonego tu rysunku. Tak czy nie?
I drugie pytanie, co się stanie gdy jadąc z różną zbieżnością połówkową z kierownicą NA WPROST puszczę tą kierownicę?
IMHO samochód skręci kierownicą co oczywiście spowoduje zmianę toru jazdy.

Najczęstszym rozwiązaniem są dwa drążki kierownicze i z tego co wiem, to za ich pomocą reguluje się zbieżność. Prawdą jest, że nawet gdy te długości poszczególnych drążków są niewłaściwe, to poruszający się samochód w wyniku sił dynamicznych działających na koła wyrówna te nierówno nachylone względem siebie koła. Ale zaowocuje to przekręconą kierownicą. i gdy kierowca kierownicę wyprostuje auto zciągnie/skręci.
To samo będzie z pojedynczym drążkiem poprzecznym i drążkiem łączącym z kolumną. Gdy będzie coś nie tak, auto statycznie też będzie miało przy prostej kierownicy koła skręcone niesymetrycznie.
Jedyną różnicą będzie fakt, że w tym przypadku jeżeli zbieżność całkowita jest poprawna, regulacji dokona się na drążku wzdłużnym. Ale tak czy tak trzeba kręcić, bo sytuacja jest niepoprawna.

Pozdrawiam serdecznie.

Przejdź do artykułu >>
Re: Wpływ zbieżności kół przednich i tylnych na prowadzenie pojazdu - Mav 2011-09-07
Dlaczego oponeo