Wypowiedź

RSS dla Forum

Kategorie forum

Ostatnie wpisy

Problem z wyważeniem kół

Stefan 2009-03-31 Odpowiedz Usuń

W listopadzie założyłem nowe opony i jeździłem głównie po mieście i drobne wypady poza. Ostatnio jednak wybrałem się w dłuższą trasę i przed wyjazdem postanowiłem wyważyć koła bo czułem lekkie drżenie na kierownicy. Przez jakieś 100km było znośnie ale potem znowu pojawiła się wibracja na kierownicy więc gdzieś po drodze zajechałem aby ponownie wyważyć koła. Facet w serwisie bardzo klął i mówił że dawno nie miał takich problemów z wyważeniem kół (2 koła w granicach 10g, dwa ok 35g), faktycznie kilka (może 5) razy musiał zmieniać ciężarki. Niestety znowu po jakichś 100km pojawiły się drgania ale już nie wyważałem. Zastanawiam się jakie mogą przyczyny takiej sytuacji?

Czy to możliwe, żeby po 5 miesiącach jazdy opony ciągle jeszcze przesuwały się na felgach? (każde koło było do wyważenia, auto ma 4x4)

Jakie mogą być przyczyny tego, że były takie trudności (kilka zmian ciężarków) z wyważeniem koła. Facet w ostatnim serwisie mówił że to może być dlatego, że słaba jakość gumy, z której odlana jest opona. Ale czy to możliwe żeby guma zmieniała swoje właściwości pomiędzy założeniem ciężarków a sprawdzeniem czy jest dobrze? Wody w oponie nie było :)

Czekam na fachowe uwagi, pewnie będę reklamował opony ale nie bardzo wiem na jakiej podstawie, jakie mam podać przyczyny?

Dzięki,
st

Problem z wyważeniem kół - Stefan 2009-03-31
Re: Problem z wyważeniem kół - expert 2009-04-02
Re: Problem z wyważeniem kół - Serwisant ;) 2009-04-10
Dlaczego oponeo